Kostnadsfri juridisk rådgivning – en extra medlemsförmån

Vi befinner oss i en minst sagt märklig tid allt sedan coronautbrottet inträffade. Existentiella tankar uppstår hos många av oss och fler än tidigare vill få hjälp att skriva ett testamente.

Lagstiftningen i Sverige är ålderdomlig när det gäller arvsjuridiken. Många lever inte i de familjesituationerna som lagstiftningen baserades på när den utformades.

Lärarförsäkringar har sedan årsskiftet infört upp till tre timmars kostnadsfri juridisk rådgivning i hemförsäkringen. Det är en medlemsförmån för dig som är medlem i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och har din hemförsäkring hos Lärarförsäkringar. Den juridiska rådgivningen får du av Familjens Jurist.

Med tanke på den tid vi lever i just nu, tyckte jag att det var ett bra tillfälle att nyttja tjänsten och samtidigt testa hur den fungerade. Jag beslutade mig för att kontakta Familjens Jurist och få hjälp med ett testamente.

Jag kan med glädje meddela att rådgivningen fungerade över förväntan. Väntetiden för en bokad juridisk rådgivning var förvisso ganska lång eftersom så många vill ha hjälp, men det jag slutligen fick i handen var desto bättre.

Efter en timmes rådgivning med efterföljande mejlkommunikation fick jag ett testamente. För många räcker tre timmar till att både få rådgivning och ett slutligt dokument. I de fall situationen kräver mer än tre timmars juridisk rådgivning erbjuder Familjens Jurist en rabatterad timpenning för att slutföra rådgivningen. Allt detta diskuterar du i första samtalet med juristen.

Jag hade en förställning om att ett testamente skulle vara relativt enkelt att skriva, men redan efter första kontakten insåg jag att så inte var fallet. Det är flera väsentliga frågor att ta ställning till för att undvika oklarheter vid dödsfall.

Här är några viktiga områden att tänka på:

  • Hur testamentet ska utformas utifrån min nuvarande familjesituation?
  • Ska arvet efter dig skyddas som enskild egendom?
  • Ska egendom testamenteras bort med fri förfogande rätt eller full äganderätt?
  • Har du själv ärvt. Var arvet du fick med fri förfogande rätt eller full äganderätt?
  • Vad är formkraven för att testamentet ska vara giltigt?
  • Hur ska testamentet förvaras?

Att få kostnadsfri juridisk rådgivning och ett juridiskt korrekt dokument är ovärderlig för att få det som du vill ha det vid olika händelser i livet. Händelser som exempelvis separation, dödsfall etc.

Ta tillfället i akt om du har en hemförsäkring via Lärarförsäkringar – kontakta Familjens Jurist. Här kan du läsa mer om hemförsäkringen och den juridiska rådgivningen.

Lycka till!
Marika Granström

Skrivet av

Sandra Wik

2020-05-12
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *