Kraftig ökning av vattenskador under årets första månader

Siffror från vår samarbetspartner Folksam visar att sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningarna ökar risken för dyra och omfattande vattenskador när fritidshusen öppnas under våren.

Denna vinter har vi för första gången på länge haft en riktigt lång sammanhängande kall period över hela landet. Det innebär att det finns stor risk för vattenskador, även i söder. Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars-april eftersom det är då de upptäcks men i år ser det annorlunda ut enligt Folksam.

– Vi ser en mycket kraftig uppgång i år med mer än tre gånger så många rapporterade vattenskador under årets första två av tre månader jämfört med 2020. Många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kyliga vinterdagarna har skadat rören. Men man kan absolut begränsa följderna av frysskador när man öppnar fritidshuset. Av omtanke om våra kunder tipsar vi gärna om vad man ska tänka på när man öppnar upp husen, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Folksam tipsar om att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om du som husägare har säkrat dig mot frostskador genom att låta värmen stå på i huset över vintern så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

Ett annat tips från Folksams skadeförebyggare Erik Arvidsson är att vara extra observant när man slår på vattnet och att kontrollera rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten. Kontrollera även vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när kranarna är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans.

Husägare rekommenderas att rensa hängrännor och brunnar från löv och mossa när de öppnar sitt fritidshus efter vintern. Blir sommaren nederbördsrik finns risken att det blir översvämning om inte avloppssystemet fungerar som det ska.

Folksams tips när du öppnar fritidshuset

  • Övervaka uppvärmningen om fritidshuset stått en längre period utan tillsyn.
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frysta ledningar.
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
  • Se över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten.
  • Rensa hängrännor och rensbrunnar från löv och mossa.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Folksam

Skrivet av

Sandra Wik

2021-04-09
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *