Lärarfonder – tjänstepension för dig som är lärare

gront_falt

Lärarfonder är en valbar placering för tjänstepension för dig som är kommunalt anställd (kollektivavtal KAP-KL och AKAP-KL). Lärarfonder ger flexibla valmöjligheter och är särskilt framtagna för dig som är lärare eller pedagog.

Är det första gången som du väljer tjänstepension, när du är nyanställd, gör du ett så kallat nyval. Använd valblanketten som du får hemskickad i samband med nyanställningen. Har du först valt en annan förvaltare och vill sedan byta till Lärarfonder gör du ett omval. Du får då själv beställa en valblankett från den valcentralen som du tillhör. I samband med ett omval kanske du även vill flytta ditt tidigare intjänade kapital till Lärarfonder, vi hjälper dig!

Detta innebär Lärarfonders Flexibla valmöjligheter
Entréfonder – Väljer du att placera ditt tjänstepensionskapital i Lärarfonder placeras du automatiskt i någon av våra entréfonder. Beroende på din ålder placeras du i en av tre fonder där risknivån varierar beroende på hur långt det är kvar till pensionen:

• Lärarfond 21-44 år
• Lärarfond 45-58 år eller
• Lärarfond 59+.

Vill du avstå från att vara aktiv och låta fonderna byta sig själva? Då väljer du Pluskonceptet, tre smarta fondpaket där du sprider risker och möjligheter över de fyra fonderna som ingår i respektive paket. Risken blir automatiskt lägre ju närmare pensionen du kommer.

Vill du vara aktiv? Då är alternativet Fritt val det som stämmer bäst in på dig! Här har vi 27 fonder att välja mellan som alla är rabatterade.

Givetvis har Lärarfonder låga avgifter och är så kallade hållbarhetsfonder. Det innebär bland annat att fonderna inte placerar i företag som utvinner eller är involverade i fossila bränslen som olja, kol och gas. Fonderna har även etiska placeringsbegränsningar, det vill säga fonderna placerar inte i företag som bedriver verksamhet inom bland annat vapen och krigsmateriel, alkohol och tobak.

Hur går jag tillväga för att få hjälp med att flytta tjänstepensionen till Lärarfonder?
• Boka in ett samtal med Lärarförsäkringar. Bokning av samtal gör du genom att skicka ett e-postmeddelande till 
boka@lararforsakringar.se. Idag erbjuder vi tider för flytthjälp på onsdagar mellan klockan 09:00-11:00. Samtalet tar ungefär 20 minuter. Ange i ditt bokningsmejl vilket onsdag som passar.

Hur förbereder jag mig?

Förbered dig inför samtalet genom att påbörja en flytt via din valcentral. Klicka på länkarna Pensionsvalet eller Valcentralen och ta reda på vilken valcentral du tillhör.
• Begär en sammanställning av ditt pensionskapital via din valcentral. Detta får du svar på efter cirka en vecka.
• När du tagit del av sammanställningen har du två veckor på dig att genomföra flytten.
• Ha tillgång till ditt mobila bank-id.

Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Flytta tjänstepensionskapitalet själv
Givetvis kan du genomföra flytt av tjänstepensionskapital själv. Klicka bara på länkarna till valcentralerna ovan och följ sedan punkterna två och tre.

 

Skrivet av

Paul Karjus

2016-03-21
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *