Lärarförsäkringar i SVT:s Smålandsnytt

I tisdagens avsnitt av SVT:s Smålandsnytt så ingick ett inslag om en av våra kunder, Siv Karlsson, som betalat olycksfallsförsäkring för en medförsäkrad i två år fast hon inte haft någon medförsäkrad och inte heller nåtts av vår information om att utifall man inte har någon medförsäkrad så måste man meddela oss detta.

 

Från SVT:s artikel:

 

“Anledningen till att Siv Karlsson betalat för mycket är att Lärarförsäkringar har förändrat sina försäkringar. Tidigare ingick olycksfallsförsäkring för en partner/make/sambo i den typ av försäkring som Siv Karlsson har men nu är det möjligt att välja bort detta. Men då krävs det att försäkringstagaren kontaktar försäkringsbolaget och den informationen nådde inte Siv Karlsson.”

 

Anledningen till att vi valde att avsluta den obligatoriska delen av olycksfallsförsäkringen för medförsäkrad var att ensamhushållen i samhället ökade och att statistik pekade på att detta var något som skulle fortsätta öka också i framtiden. Så för att våra kunder i större utsträckning än tidigare skulle slippa betala för en “onödig försäkring” så valde vi istället att dela upp vår olycksfallsförsäkring i en för medlem, och en för medförsäkrad.

 

När vi så avslutade den obligatoriska delen för medförsäkrade i vår olycksfallförsäkring den sista december 2006 hade vi två möjligheter; antingen avslutade vi alla medförsäkrades olycksfallsförsäkringar och lät det vara upp till var och en av dessa medförsäkrade att återteckna sin olycksfallsförsäkring, eller så skickade vi ut information om att utifall man inte hade någon medförsäkrad så skulle man meddela oss detta.

 

Vi valde det senare alternativet då vi ansåg att det skulle göra mer skada för våra kunders medförsäkrade att under en tid riskera att vara oföräkrade än för de som inte hade någon medförsäkrad att behöva kontakta oss och meddela att ingen medförsäkrad fanns. Vi har sedan dess i två olika årsbesked, försäkringsbesked till de kunder som haft olycksfallsförsäkringen samt genom deltagande i informationsmaterial från förbunden  meddelat om förändringen.

 

Fram till sista december 2008 så återbetalade vi hela beloppet för medförsäkrads olycksfallsförsäkring efter borttagandet av obligatoriet om man inte nåtts av eller missuppfattat vår information, men efter det datumet så gäller vår vanliga regel med maximalt ett års återbetalning av premien. Däremot är det självklart tråkigt att Siv inte är nöjd, och som alltid så går det bra att kontakta oss om man anser sig felaktigt behandlad så tittar vi på och tar ställning till det specifika fallet.

Mer information
Inslaget och artikel hos Svt.

Skrivet av

Paul Karjus

2009-11-19
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *