Låter du ett förvaltningsbolag ta hand om dina premiepensionsbyten?

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen. Denna del kan du själv påverka genom att välja fonder. Många svenskar har valt att anlita ett fondförvaltningsbolag som byter premiepensionsfonder åt sina kunder genom massfondbyten. För denna tjänst betalas ofta en avgift på ca 500 kr per år. 

Pensionsgruppen (bestående av allianspartierna och Socialdemokraterna) beslutade förra veckan att stoppa massfondbyten. Anledningen till beslutet är att massfondbyten orsakar stora problem för premiepensionsfonderna. Detta då många sparare samtidigt lämnar en fond och en annan fond plötsligt får enorma tillskott av sparare. Systemet blir i längden kostsamt för fonderna som på sikt kan behöva höja sina förvaltningsavgifter, vissa toppfonder har under den senaste tiden varnat för att lämna premiepensionssystemet på grund av massfondbyten. När förbudet om massfondbyten blir verklighet är ännu inte klart. Tills dess har de företag som idag erbjuder förvaltningstjänster i form av massfondbyten att se över hur deras nya erbjudande till dem som inte själv vill göra sitt premiepensionsval ska se ut.

Vi märker ofta hos de kunder som vänder sig till oss med frågor om sin premiepensionsförvaltningstjänst att den summa som betalas för tjänsten inte har varit motiverad i förhållande till den avkastning som har presterats. I många fall hade kunden nämligen genom egna enkla val kunnat placera sin premiepension i fonder som troligen hade presterat lika bra. Då kanske det kan vara ett bättre alternativ att årligen spara de där 500 kronorna som tjänsten kostar till den framtida pensionen?

Om du har valt att anlita en förvaltningstjänst för din premiepension är det viktigt att du ser över om den summan som du betalar för tjänsten är motiverad i förhållande till den avkastning som presteras. Med hjälp av årets orange kuvert kan du jämföra din avkastning med den genomsnittliga pensionsspararens avkastning (sidan 4). Dessutom kan du se den genomsnittliga pensionsspararens fondavgift i jämförelse med dina egna fondavgifter. För dig som därutöver har en förvaltningstjänst återstår då bara att lägga till information om hur mycket tjänsten kostar och bestämma dig för om du tycker att den summan är motiverad.

Mitt tips till dig som själv vill ta hand om ditt premiepensionsval är att använda premiepensionslotsen på Pensionsmyndighetens hemsida. Genom premiepensionslotsen får du svara på några frågor om din ålder, inkomst och vilja att ta risk. Utifrån dina svar får du en rekommendation om vilka fonder som passar för dig. Därefter loggar du in på Pensionsmyndighetens sida och gör dina val. Om du inte har en kod eller inte kommer ihåg din kod beställer du en ny. Bestäm dig också för ett antal gånger per år då du ska logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och se hur det går för dina fonder. Svårare än så här är det faktiskt inte!

Skrivet av

Therese Fredriksson

2011-04-13
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

1 Trackback

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *