Ned Flanders och Homer Simpson om försäkringar

TV6 visade nyligen Simpsons-avsnittet Hurricane Neddy, där Flanders-familjens hus totalförstörs i en storm, följt av följande konversation, från SNPP:

Marge [Simpson]: I’m sure your insurance will cover the house.
Maude [Flanders]: Uh, well, no. Neddy doesn’t believe in insurance. He considers it a form of gambling.

Och jag håller bitvis med Ned Flanders i resonemanget – alltså självfallet inte i att man bör stå utan hemförsäkring, utan snarare att försäkringar kan sägas fungera som en vadslagning, motsvarande att man spelar på vinst för ett lag som man inte har särskilt mycket till övers för. På samma sätt som plågan av ett brutet ben lindras av en olycksfallsförsäkring, så törs jag ana att jag tillhörde en minoritet då jag jublade över att såväl Kanada som Sverige var väldigt nöjda med att lojt spela av merparten av tredje perioden vid resultatet 2-2 i finalen i ishockey-VM 2003. En ynka satsad tiokrona kan ibland innebära en helt annan tv-kväll.

På samma sätt var troligtvis inte engelsmannen Cliff Bryant lika missnöjd som sin omgivning med fjolårets vargavinter, då han hade satsat sammanlagt 10 pund på att varenda avkrok av England skulle vara snötäckt på juldagen; med massiv multiplikatoreffekt skulle han få tillbaka drygt 7 miljoner pund. En fantastisk satellitbild från NASA på ett fullständigt igensnöat England finns här, men spelbolaget drog sig tyvärr ur satsningen i efterhand.

En inte alldeles ovanlig reaktion när någon ringer in för att avsluta någon försäkring (faktiskt även livförsäkringen) är dock missnöje över att de har betalat för försäkringen i åratal utan att ha haft användning för den. En outnyttjad försäkring innebär ju istället att man varit förskonad den typen av negativa händelser under tidsperioden, vilket långt snarare bör ses som någonting positivt.

Och undrar någon vad Homer Simpson anser om försäkringar så har även han uttalat sig på temat – ur avsnittet How the Test Was Won:

Homer Simpson: Insurance is the greatest deal ever. If I get hurt, I get paid. And *man* do I get hurt!

(Skulle det vara så att någon undrar över ifall det är George Bush (den äldre) som förekommer runt 20 sekunder in i klippet så är det mycket riktigt så – scenen är för övrigt ur avsnittet Two Bad Neighbours.)

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-02-04
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

11 Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *