Påskfirandet en fara för husdjuren


Påsken är en högtid där vi ofta pyntar med vackra blommor, fjädrar och påskägg fyllda med godsaker, men för husdjuren innebär påskfirandet flera faror. Både påskliljor och choklad är giftigt för hunden och katten och kan leda till svåra besvär. Vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar tipsar om hur du undviker de vanligaste farorna.

Påskliljan är en populär blomma både inomhus och utomhus under påsken, men om hunden eller katten får i sig påsklilja kan följderna bli allvarliga med njursvikt och i värsta fall kan djuret avlida. Även andra vårblommor som liljekonvaljer och snödroppar kan orsaka förgiftning.

– För hundar som har en förkärlek för att gräva i rabatten är påskliljans lök kanske den största faran eftersom det är den giftigaste delen av växten. Även de andra delarna är giftiga och katter kan avlida efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman. Så håll uppsikt över dina husdjur eller undvik blomman helt om de är glada för växter. Om djuret fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Giftigt på påskbordet
Godis med choklad som påskharen gömt kan utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger till en början buksmärtor och kräkningar, men kan även ge livshotande skador. I kakao finns det farliga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Ju mörkare chokladen är, desto farligare är den. Genom att hålla godiset borta från husdjuren kan risken enkelt minimeras.

Det finns även andra livsmedel som inte är bra för djuren. Lök är till exempel en vanlig ingrediens i flera av påskbordets rätter, till exempel i köttbullar och sillinläggningar. Alla typer av lök, såväl rå som tillagad, innehåller allicin. Ämnet kan orsaka skador på djurens lever och andra organ och har man otur kan husdjuren drabbas av allicinförgiftning.

Läs mer på Sveland Djurförsäkringars hemsida.

 

Skrivet av

Sandra Wik

2019-04-09
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *