Pensionen är säker – men räcker det?

Det här inlägget handlar om att du kan lita på att du får allmän pension när du blir äldre, så som lagen lovar. Men det handlar också om att den allmänna pensionen kan bli jämförelsevis låg.

Sverige jämfört med andra länder

Internationellt sett har vi skapat ett tryggt system som levererar säkra pensioner, i det hänseendet rankas Sverige högt. Men när man jämför pensionsnivåer med lönenivåer ser det sämre ut. Kan Sverige betala ut tillräckliga pensioner?

Enligt pensionsmyndighetens tumregel kan du förvänta dig att få cirka 60 % av lönen i pension – allmän pension och tjänstepension tillsammans – om du planerar att gå i pension vid 65 år och har jobbat heltid sedan 23 års ålder. Om det är tillräckligt beror på, men många vill nog gärna ha mer. I väntan på systemändringar är det smart att spara själv.

Under de senaste åren har det uppstått en politisk och facklig diskussion kring avgiften som skapar den allmänna pensionen med krav på att den borde höjas.

Vad är en fattigpensionär?
EU-organet Eurostat publicerade i september 2020 statistik över vad som kan kallas fattigpensionärer. EU:s gräns för risk för fattigdom går vid en inkomst på 12.100 kronor/månad – i Sverige finns cirka 310.000 pensionärer vars inkomst ligger under den gränsen.

Vi har dock också en grundtrygghet enligt lagen som ser till att ingen över 65 år som bor i Sverige ska hamna under skälig levnadsnivå. Blir din pension låg kan du få påfyllning från garantipension och ha rätt till bidrag i form av bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Gillar du procentsatser så kommer det några här:
Genomsnittligt inom hela EU + Norge är 16,5 % av pensionärerna fattiga. Då kan Sverige trösta sig med bara 15,2 % i den kategorin. Finland landar rätt nära Sverige på 14,4 %. Men Norge och Danmark har lycktas trycka sina siffror för fattigpensionärer till nästan hälften jämfört med Sverige: Danmark 9 %, Norge 8,1 %.

Vad krävs av ett pålitligt pensionssystem?
För att ett pensionssystem ska vara långsiktigt hållbart måste det klara av att vi lever längre och att antalet pensionärer ökar i relation till dem som arbetar.

Allmän pension – så gör Sverige
Varje år i början av december betalar du och din arbetsgivare en pensionsavgift som ger dig pensionsrätter i den allmänna pensionen. Avgiften baseras på din beskattningsbara inkomst som kan vara lön, föräldrapenning, sjukpenning, A-kassa. Här finns inga åldersgränser, du samlar pensionsrätter under hela livet och ju mer du får ihop, desto bättre blir pensionen.

Avgiften är totalt 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst per år. Den delas i två delbelopp som tillsammans bildar den allmänna pensionen:
16 procentenheter till inkomstpensionsdelen
2,5 procentenheter till premiepensionsdelen

Värt att notera är att avgiften inte tas från lönen, men baseras på lönen. Det finns också ett lönetak på cirka 550.000 kronor/år (2021). På lön över den gränsen betalas det inte in någon pensionsavgift– så den överstigande delen ger inga pensionsrätter heller.

Inkomstpensionen är ett fördelningssystem som innebär att avgifter från dem som arbetar nu används för att betala ut pensioner till dagens pensionärer. Premiepensionen däremot är hela tiden placerad i fonder.

Plus och minus för pension
Tanken bakom är att så länge det finns människor som jobbar i Sverige kan staten också betala ut allmän pension. Självklart blir det då viktigt att ha mycket folk ute i arbetslivet – ju fler som arbetar, desto mera pengar strömmar det in i systemet.

Även den ökande livslängden spelar en stor roll för pensionsnivån eftersom den allmänna pensionen alltid betalas ut så länge du lever, pengarna ska räcka länge. För att det ska vara möjligt kan inkomstpensionen sänkas eller höjas beroende på hur det går för ekonomin i landet.

Myter och missuppfattningar
Pensionsmyndigheten har sammanställt vanliga frågor om pension som avslöjar onödig oro eller visar direkta missuppfattningar. Klicka här för att läsa mer.

Boka pensionsrådgivning
Vill du få personliga råd? Boka rådgivning här. Det är en del av medlemsservicen hos ditt fackförbund.

Skrivet av

Rita Roos

2021-01-15
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

4 kommentarer

 • Ingrid Hallberg says:

  Är lite osäker på vad jag har för slags försäkring. Antar att det bara är begravningsersättning. Hemförsäkring har jag i folkan likaså bilförs. Kan jag få bättre ?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Ingrid!
  Jag rekommenderar att du kontaktar vår kundservice så kan vi hjälpa dig att se över försäkringsskydd. Vi har öppet vardagar 9-17 på telefon 0771-21 09 09.
  / Sandra, Lärarförsäkringar

 • Yvonne Holmberg says:

  Jag har två olycksfallsförsäkringar får man ut på båda vid olycksfall?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Yvonne!
  En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada. Du kan få ersättning från flera olycksfallsförsäkringar för samma skada.
  Vill du anmäla en skada som rör Lärarförsäkringars olycksfallsförsäkring kontaktar du vår skadeväxel på telefonnummer 0771-21 09 09, knappval 2.

  / Sandra, Lärarförsäkringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *