Pensionsplanering på plats i Kiruna

DSC_0014
I december besökte Lärarförsäkringar norra Sverige och världens till ytan största stad, Kiruna, dit vi bjudits in för att föreläsa om pensionsplanering och försäkringar för lokala medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Snön hängde tung utanför när konferensrummet på Hjalmar Lundbohmsskolan, eller “Hjampis” som den även kallas, fylldes på. Leverpastej- och skinksmörgåsarna och för den delen kaffet gick snabbt åt inför kvällens föreläsning då Lärarförsäkringars pensionsexpert skulle ledsaga 30 lokala lärare genom pensions- och försäkringsdjungeln.

Lärarförsäkringars pensionsexpert och kvällens föreläsare heter Sari Wonséll och kommer ursprungligen från Norrland. När Sari avslöjar att hon är född i närbelägna Jukkasjärvi går ett glatt hummande genom den samlade lärarpubliken. Sari har i många år arbetat med pensioner och ska under kvällen lotsa ett trettiotal lärare genom pensionsdjungeln. Men först inleder Sari med att berätta om Lärarförsäkringar och dess roll för medlemmarna.
– Vilka är egentligen Lärarförsäkringar? Jo, vi på Lärarförsäkringar upphandlar försäkringar av olika försäkringsbolag. Man kan säga att vi plockar russinen ur kakan. Då vi företräder så pass många lärare kan vi leverera både bra villkor och extra förmånliga produkter till de som vi företräder, alltså ni som är medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, berättar Sari.

DSC_0026

Sedan kommer Sari in på kvällens huvudsakliga tema, det som Sari kallar för “den uppskjutna lönen”: alltså pension.
– När nu avdragsrätten försvinner så rekommenderar vi att man slutar med privat pensionssparande i pensionsförsäkring och genom individuellt pensionssparande (IPS) berättar Sari, och tar därmed upp en av de frågorna som Lärarförsäkringar får mest frågor om just nu.

Publiken undrar om det är bättre att spara på exempelvis banken.
– Det kan variera från person till person beroende på omständigheterna. Men det råd vi ger just nu är att spara i en kapitalförsäkring, en produkt där man istället för reavinstskatt betalar en årlig schablonskatt, säger Sari.

När ska man söka pension för att få ut den i tid, undrar en annan av lärarna i publiken.
– Sök ett halvår i förväg för att få ut pengarna i tid. Man brukar rekommendera två månader, men jag rekommenderar sex månader, svarar Sari.

Sari fortsätter med att berätta att det alltid är skatt på pension och att man får lägre pension om man börjar ta ut den från 61 år. 0,6 procent per månad när det gäller den allmänna pensionen och 0,5 procent för tjänstepensionen.

DSC_0034

Sari går även igenom IPR 97. År 1998 föddes ett nytt pensionsavtal och därmed skedde en slutberäkning enligt det äldre pensionsavtalet den sista december 1997. Har du varit kommunalt anställd vid årsskiftet 1997/1998 och var minst 28 år fyllda kan du ha en intjänad pensionsrätt 1997-12-31, detta kallas ofta IPR-97 vilket innebär en intjänad pensionsförmån enligt äldre pensionsbestämmelser. Finner du inga uppgifter kring detta på minpension.se men tror dig ha tjänat in denna förmån så kontakta den arbetsgivare du hade vid denna tidpunkt.  Uttag av denna förmån görs tidigast från 61 år och senast vid 67 år. Du kan välja mellan helt eller partiellt uttag (du väljer själv vilken procent du vill ta ut). Möjligheten finns även att ta ut förmånen temporärt, alltså ett uttag under en begränsad tid, vilket ofta ger ett högre månadsbelopp. Uttaget måste påbörjas innan 65 års ålder och kan ske tidigast från 61 år. Arbetsgivaren kan hjälpa dig med prognoser, berättar Sari.

Är det något dödskrav, frågar en man i publiken med glimten i ögat, eller kan jag få ut IPR:en hur länge som helst?
– Ha, ha. Det är inget dödskrav, förmånen gäller så länge du lever, svarar Sari.

Sari avslutar med att uppmana deltagarna att gå in på Minpension.se
– Jag vill att ni går in och tittar och gör lite prognoser. Sen bokar ni en Pensionsplanering som ju är en del av medlemsförmånerna ni har hos ert fackförbund. Där går ni och rådgivaren tillsammans igenom vad som är bra att veta och vad ni ska tänka på när ni planerar er pension och om ni har fått all pension som ni har rätt till. Vi hittar varje vecka pensionspengar som medlemmarna inte känt till, avslutar Sari.

Vi passade även på att prata lite med några av de deltagande lärarna efter föreläsningen.

DSC_0036

Louise är lärare i idrott och hälsa på Lapplands Gymnasium och på väg att gå i pension.
– Jag var främst intresserad av det här med olika pensionsuttag, hur det slår beroende på hur och när man går i pension. Jag har hört om det mesta som togs upp under föreläsningen tidigare. Det är komplicerat men jag blir mer och mer klar över det, säger Louise.

Louise tycker genomgången var bra och då hon nyligen fick höra talas om IPR så var det bra att få ännu mer klarhet om det under föreläsningen. Hon rekommenderar även andra att besöka föreläsningar.
– Absolut. Den höll väldigt hög kvalité och jag tycker alltid det är givande med den här typen av föreläsningar och utbildningar.

DSC_0037

Maria Sörmling arbetar som specialpedagog på Jukkasjärvi skola och deltog i föreläsningen då hon närmar sig pensionen och vill veta mer om vad hon har rätt att få ut när hon går i pension.
– Jag tycker att jag fick svar på mina funderingar under föreläsningen. Jag tycker den var mycket bra och givande. Det är bra att man blir erbjuden en gratis uppföljande pensionsplanering hos Lärarförsäkringar och jag fick lära mig något helt nytt: om IPR:en, som jag inte visste fanns.

DSC_0041

Åsa Furuvall är grundskolelärare på Jukkasjärvi skola och kommunombud i Kiruna och är den som bjöd in Lärarförsäkringar.
– Främst bjöd jag in Lärarförsäkringar till Kiruna för medlemmarnas räkning. För egen del var jag intresserad av vad som är viktigt att tänka på när man väl börjar ta ut informationen. Jag tycker föreläsningen var bra och gav mycket nyttig information för de som närmar sig pensionen och kan självklart rekommendera andra lärare att besöka Lärarförsäkringars föreläsningar, berättar Åsa.

Om du vill att Lärarförsäkringar besöker din arbetsplats
Har du några frågor eller vill du boka någon av Lärarförsäkringars föreläsare att komma och prata försäkringar, sparande och pensioner på din skola så kontakta vår marknadskoordinator Erica Königerica.konig@lararforsakringar.se eller 08-442 87 34. Ett besök från oss är kostnadsfritt.

Pensionsplanera med Lärarförsäkringar
Vi kan pensioner och genom vår pensionsplanering kan vi hjälpa till med att se över din anställningshistorik och därigenom kartlägga dina eventuella pensionsförmåner. Pensionsplanering ingår i din medlemsservice i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund och kostar inget extra. Pensionsrådgivning kan göras via telefon eller genom ett besök på Lärarförsäkringars kontor i Stockholm. Gå till bokningsformuläret.

Skrivet av

Paul Karjus

2015-01-20
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *