Peter Forsberg – för alltid i våra hjärtan

Peter Forsberg, odiskutabelt en av Sveriges största idrottsstjärnor genom tiderna och en av få som på goda grunder kunnat ge ut en självbiografi vid blott 25 års ålder, meddelade nyligen att hans ishockeykarriär är över. Enligt vad Metro rapporterar så hoppas han bli ihågkommen för att “han gav allt”, och det är nog få som skulle anse att det funnits särskilt mycket mer att önska på den fronten.

I övrigt så finns det nog också dem som minns honom från SM-slutspelet 1994 där han i stort sett ensam bar Modo till SM-final, där Malmö IF sedan vände ett 0-2-underläge i matcher till 3-2-seger, och en blott 21-årig Peter Forsberg som fått utstå oändliga mängder stryk sedan får frågan vad han tycker om att Mats Sundin kommer till VM.

Annars finns det nog även dem som minns honom för att ha draftats till NHL i första omgången (som 6:a totalt) och för att han sedan ingick i en massiv bytesaffär där draftens förstaval Eric Lindros var inblandad och därefter som förste svensk någonsin vann Calder Memorial Trophy (årets rookie), eller för att han vunnit VM två gånger och OS två gånger, eller för att han vann både Art Ross Trophy (poängkung) och Hart Memorial Trophy (mest värdefulle spelare) i NHL säsongen 2002-2003 eller för den klassiska frimärksstraffen mot Kanada i OS 1994.

Sedan finns det nog även tabellbitare som minns honom för att han slutade karriären på imponerande +238 i plus/minus-statistik eller för att han i nuläget är på tionde plats i NHL-historien gällande poäng per match och på fjärde plats gällande assist per match (efter Wayne Gretzky, Mario Lemieux och Bobby Orr).

Vanligast är nog dock att man minns Peter Forsberg för Karjala Cup 2007, där den då klubblöse Foppa inte kunde få sin försäkring betald via arbetsgivaren, och då Svenska Ishockeyförbundet inte ansåg sig ha råd att stå för försäkringen så tog han sitt ansvar – ishockey är som bekant en riskfylld sysselsättning – och betalade den ur egen ficka.

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-02-16
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *