Robotgräsklippare i farozonen för åska

Vår samarbetspartner Folksam har studerat alla åskrelaterade skador under 2019. En tydlig trend är att robotgräsklippare som skadas av åska fortsätter öka, och nu börjar även allt fler spabad att synas i statistiken.

Sedan Folksam började följa statistiken för hur många robotgräsklippare som skadas av åskoväder 2014 har kurvan pekat rakt uppåt. Från att ha stått för cirka 12 procent av inrapporterade åskskador stod de för närmare 40 procent av skadorna i villor under 2019.

Folksam påpekar att det går att förebygga att robotgräsklipparen skadas av blixten. Genom att installera ett gnistgap eller ett överspänningsskydd för laddstationen skyddas gräsklipparen. Ett billigare alternativ är att koppla ur den när åskan går.

Robotgräsklippare som skadas är nu den näst vanligaste skadan vid åskoväder. Det är bara tv-apparater som skadas oftare. Men i takt med att allt fler villaägare väljer att skaffa spabad börjar de nu också dyka upp i skadestatistiken i samband med blixtnedslag. Från att knappt ha varit mätbart 2018 med bara ett fåtal anmälda spabad, anmäldes 70 stycken spabad under förra året som skadats av blixten.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska:

  • För att skydda robotgräsklipparen kan man enkelt montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen till en kostnad under 1000-lappen. Det ger ett bra skydd för indirekta nedslag som är den mest förekommande orsaken till åskskada.
  • Ett billigare alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg.

 

Så skyddar du hemelektronik vid åska:

  • Dra ur kontakter till el- och antennuttag och lägg sladdarna minst 50 centimeter från uttaget, annars finns risk att blixten hoppar från uttaget till kontakten.
  • Dra också ur laddare – de kan skadas även om de just då inte används.
  • Se till att ha jordfelsbrytare och överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.
  • Jordfelsbrytare minskar risken för brand, men skyddar inte elektrisk utrustning från skada vid åska och blixtnedslag.

Skrivet av

Sandra Wik

2020-07-02
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *