Så åker barnen säkert i bilen

Under höstlovet är många människor på resa till och från olika aktiviteter. Det är viktigt att alla som är ute i trafiken tänker på säkerheten och att du som vuxen hjälper barnen med din kunskap så att de åker säkert i bilen. Nedan har vi samlat viktiga rekommendationer för barn i bil från vår samarbetspartner Folksam.

Rekommendation små barn (0 år till 4-5 år)

 • Barn åker bakåtvänt
  Grundläggande är att små barn ska åka bakåtvänt åtminstone till och med fyra års ålder, eller så länge det går. Från krocksäkerhetssynpunkt är det lika säkert att placera barnet bakåtvänt i fram- eller baksäte, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol.


Rekommendation större barn (4-5 år till 12 år)

 • Stol eller kudde
  Större barn åker säkrast i bältestol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i främre eller bakre passagerarsätet.
 • Minimumlängd
  Barnet ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bältestol eller bälteskudde.

 

Bälteslag och barnstolskrav

 • I Sverige är det lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte. Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en godkänd barnstolsutrustning.
 • Barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en passagerarkrock-kudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

Mer information:
Klicka här för att läsa mer om barn i bil

Skrivet av

Sandra Wik

2019-10-28
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *