Så aktiverar du din innekatt

Katter är aktiva djur som kräver mycket stimulering för att må bra, både mentalt och fysiskt. En katt med överskottsenergi hittar gärna på något bus som den inte får göra som till exempel att klösa på möbler eller rusa runt i huset. Därför är det viktigt att tillgodose kattens behov i hemmet för att öka trivseln och samtidigt undvika olika beteendeproblem. Här har vi samlat några tips, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar,  på aktivering för din katt.

Grundläggande behov
För att katter ska må bra behöver de ha flera möjligheter att klösa, ställen att gömma sig på, viloplatser, mat, vatten och låda m.m. Katter är även sociala varelser och behöver ha mycket sällskap och kärlek från sin ägare. Som kattägare är det viktigt att se till att katten får utlopp för sitt naturliga beteende och jaktinstinkter.

Innekatter behöver aktiveras
Utöver kattens grundläggande behov, behöver tamkatter aktiveras och ha en stimulerande inomhusmiljö. Det finns många olika leksaker för katter.  Snören på olika leksaker, leksaksmöss, korkar och toalettrullar brukar vara oemotståndliga för katter.

För att aktivera katten kan du lägga ut en måltid på flera olika platser i hemmet, till exempel i ett klätterträd eller på en hylla. Det finns också olika aktiveringsmatskålar som man kan använda där katterna behöver jobba lite extra för att komma åt maten. Separera gärna vattenskålarna och matskålarna så att de inte står bredvid varandra för att öka aktiveringen. Vattenfontäner där vattnet rör sig brukar vara mycket uppskattat hos katter.

Köp gärna hem eller odla kattgräs, det är en bra aktivering för många katter och är även bra för magen om katten har problem med hårbollar. Leksaker med kattmynta lockar fram kattens naturliga lekfullhet.

Utkiksplatser
Utekatter får oftast en stor del av sin aktivering utomhus. För innekatter är viktigt med utkiksplatser på höga höjder i hemmet. Katter tycker om att spana på sin omgivning genom ett fönster eller få frisk luft genom att gå ut på en innätad balkong, uteplats eller rastgård. Du kan även öka innekattens mentala och fysiska stimulans genom promenader med katten i sele och koppel.

Fler tips: 

  • Håll uppsikt när katten leker med snören och garn, så att inte katten trasslar in sig eller att det fastnar i kattens mag- och tarmkanal
  • Låt inte plastpåsar och liknande ligga framme då det kan kvävas till döds.
  • Glöm inte att sätta spärrar på fönster och näta in balkongen

Skrivet av

Sandra Wik

2021-08-04
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *