Så kan du skydda smådjuren när det är varmt

Många av våra smådjur är känsliga för värme. Värmeslag hos bland annat kaniner och marsvin är relativt vanligt eftersom de inte har ett särskilt bra system för att reglera sin kroppstemperatur. Nedan har vi samlat några råd, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, om hur du kan underlätta för de små husdjuren när det är varmt.

Du kan hjälpa ditt husdjur att inte drabbas av värmeslag på flera olika sätt. Om du har ditt smådjur i en bur är det jätteviktigt att buren inte står i direkt solljus, oavsett om buren står inomhus eller utomhus. Se till djuret flera gånger varje dag och tänk på att solen flyttar sig under dagen. Har du buren utomhus ska den stå i skuggan och gärna där det fläktar lite. Inomhus ska buren stå i det svalaste rummet, dra för gardiner och öppna fönster. Tänk likadant om du har frigående smådjur. Självklart ska ditt djur alltid ha tillgång till friskt vatten.

Svalkande underlag
Du kan också förse ditt djur med olika material och underlag som ger svalka. Ett exempel är ren fuktig jord eller sand som djuret kan ligga i. Stenplattor i skuggan kan bli skönt kalla och fungera svalkande. Halm och spån fungerar isolerande. Tänk material som man helt enkelt själv känner är skönt att sitta och ligga på under varma dagar. Se dock upp med att ge för kalla saker till ditt djur, till exempel kylklampar, då det kan finnas risk för frysskador.

Symtom på värmeslag hos smådjur är bland annat; minskad aptit, flåsningar, dreglande och utmattning.

Om olyckan är framme
Om du misstänker att ditt djur har fått värmeslag ska du kontakta veterinär direkt. Har du en kanin kan du själv hjälpa till genom att försiktigt skölja öronen med svalt, men inte iskallt, vatten. På marsvin kan du spraya lite försiktigt med vatten eller linda in det i en våt handduk.

Skrivet av

Sandra Wik

2021-07-16
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *