Så lär du din hund att hitta svamp

Hur roligt skulle det inte vara om din hund kunde hjälpa dig att hitta svamp när ni är ute i skogen? Enligt vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar kan de flesta hundar bli utmärkta svampletare med rätt träning. Nedan har vi samlat några tips på hur du kan lära din fyrbenta vän att nosa rätt på svamparna i skogen.

Kantareller är en bra sort att börja med. De är lätta att känna igen, de har en distinkt doft och övningsexemplar är enkla att få tag på i matbutiker.

Steg 1
Börja med att lägga ut små bitar hundgodis som är täckta av en svamp. Övningen bör ske i rätt typ av terräng där det finns goda chanser att hitta den svampsorten du letar efter. Hunden ska lockas av doften och sedan kunna lokalisera och putta undan svampen för att komma åt godiset.

Steg 2
När den har lärt sig detta är det dags att placera kantarellen i skogen utan någon godsak. När hunden markerar svampfyndet, belöna den rikligt med till exempel hundgodis. Detta är en viktig del av träningen eftersom hunden saknar en naturlig drivkraft att leta svamp. Öva upprepade gånger tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

Kom ihåg
Det är viktigt att du inte rör svampen som används för att träna med, du bör heller inte trampa runt för mycket i sökområdet. Risken finns då att hunden letar efter din doft, istället för efter doften från svampen. Ett tips är att hantera den med en tång och att gömma svampen i skogen en dag innan övningen så att doften av människa blir mindre framträdande.

Se upp för giftiga svampar!
Som hundägare bör du ha god kunskap om vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor och hundar som har fått i sig giftig svamp kan få symptom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Om olyckan är framme är det viktigt att kontakta 2288 Djurens vårdguide, på nummer 90228, för att få rådgivning. En god idé är också att ta med en bit av svampen hem för att kunna kontrollera vad hunden har ätit.

Klicka här för att läsa mer i pressmeddelandet från Sveland Djurförsäkringar

Skrivet av

Sandra Wik

2021-09-13
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *