Så undviker du att dina barn skadas på sportlovet

barn_pulkabacke
Med start vecka 7 och pågående till och med vecka 11 så är det sportlov i Sverige. Under de veckorna kommer många sportlovslediga familjer och barn bege sig mot skid- eller pulkabacken. Att då inte ha rätt skyddsutrustning kan vara förenat med stora risker – och varje år skadas tusentals barn visar en ny undersökning.

Undersökningen har tagits fram av Lärarförsäkringars samarbetspartner Trygg-Hansa tillsammans med analysföretaget Novus och konstaterar även att trots att nästan alla barn använder hjälm i skidbacken så är det knappt var tredje som alltid använder hjälm i pulkabacken. Dessutom saknar en majoritet av barnen rygg-, knä- och handledsskydd när de åker slalom eller snowboard.

Tips för att vara säker i backen
Man bör alltid använda hjälm. Forskning visar tydligt att risk för skallskador minskar med hjälm när man åker skidor eller snowboard. Man bör även använda ryggskydd, vilket det finns olika modeller av. Viktigt är att ryggskyddet är ISO-certifierat samt att man väljer ett bekvämt ryggskydd som sitter bra på kroppen, så att man faktiskt använder det. Det måste även ha rätt storlek för att skydda ordentligt. Storlekarna är vanligtvis som storlekar på andra plagg.

Kontrollera dina barns utrustning inför varje säsong, framförallt bindningarna på skidor eller snowboard. Ofta kan uthyrningsbodarna vid backen hjälpa er med en sådan kontroll. Trygg-Hansa föreslår även att man väger sina barn så att bindningarna blir rätt inställda och löser ut precis lagom lätt. Köldskador kan förebyggas genom att känna på barnens fingrar inne i vanten. Håll även koll på barnens nästipp, örsnibbar och kinder. Om det är kallt och dessutom blåser så är det extra viktigt. Minus 10 grader och stark blåst motsvarar en kyla på under minus 20 grader.

Åk utför tillsammans med små barn och se till att ha god uppsikt över barnen så att de varken utgör en fara för sig själv eller andra skidåkare. Bra är att lära barnen att bromsa först, till exempel genom att forma skidorna “som en glasstrut”. En god idé kan även vara att låta barnen gå i skidskola. Då blir tekniken rätt från början.

Skolans försäkring gäller sällan på lovet
Barn har ofta en försäkring genom skolan eller förskolan, men den gäller sällan på fritiden till exempel under sportlovet eller andra lov. Med Lärarförsäkringars barnförsäkring får dina barn ett omfattande skydd vid både olycksfall och sjukdom som gäller dygnet runt, även på helger och lov. Försäkringen ger ekonomisk hjälp för bland annat läkarvård, mediciner, hjälpmedel, vårdbidrag och handikapp i samband med en sjukdom eller ett olycksfall. Du kan försäkra såväl egna barn som bonusbarn och barnbarn. Här kan du läsa mer om Lärarförsäkringars barnförsäkring.

Skrivet av

Paul Karjus

2017-02-21
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *