Så undviker du fästingarna för husdjuren

Fästingar är ett ständigt bekymmer för djurägare. De små krypen kan i värsta fall bära på farliga smittor som kan göra din älskling sjuk. Vi har samlat tips från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar på hur du förebygger fästingbett på din hund eller katt.

Ta för vana att noggrant känna igenom ditt djur varje dag så att du snabbt kan hitta eventuella fästingar och ta bort dem. Ju längre tid fästingen sitter, desto större är risken att smittan överförs. Glöm inte att undersöka ställen som bakom öronen, ljumskarna, trampdynorna och ansiktet. Fästingar kan sätta sig på de konstigaste ställen, de kan till och med krypa in i djurets mun och sätta sig i tandköttet.

Förebygg fästingbett
Fästingbett kan förebyggas genom olika preparat i tablettform, droppar i nacken eller olika sorters fästinghalsband. Det finns både receptbelagda och receptfria preparat. En del djur får biverkningar som klåda och håravfall av fästingpreparaten, om detta sker ska du omedelbart sluta med preparatet. Om biverkningarna är allvarliga, till exempel darrningar och slöhet, bör du dessutom kontakta veterinär. Det är viktigt att du använder rätt fästingmedel avsett för just det djur du ska behandla. En del av preparaten för hundar är nämligen giftiga för katter.

Såhär tar du bort en fästing:

  • Använd en fästingborttagare eller pincett.
  • Få grepp om fästingens huvud så nära djurets hud som möjligt.
  • Undvik att vrida eller klämma, dra istället pincetten rakt utåt.
  • Försök få med hela fästingen.


Sommarerbjudande för ditt husdjur

Just nu har vi ett sommarerbjudande för alla som köper en djurförsäkring hos Lärarförsäkringar. Köper du en djurförsäkring under perioden 14 maj 2020 – 30 juni 2020 får du första månaden gratis.

Skrivet av

Sandra Wik

2020-06-05
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *