Se över din hemförsäkring när du ska byta bostad

Oavsett hur litet eller stort du bor behöver du en hemförsäkring som ger ditt hem och din familj en trygg tillvaro. Om du ska flytta är det en god idé att se över att din hemförsäkring har rätt omfattning av skydd för din nya bostad. Flyttar du till exempel från en hyresrätt till en bostadsrätt behöver du utöver hemförsäkringen även en bostadsrättsförsäkring.

En hemförsäkring omfattar alla i ditt hushåll som är folkbokförda och bosatta i din bostad – förutsatt att ni har gemensamt hushåll. Försäkringen gäller för din lösa egendom som är avsedd för privat bruk.

Bostadsrätt – hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring
Om du ska flytta till en bostadsrätt behöver du både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. Bostadsrättsförsäkringen är ett skydd för den fasta inredningen i din bostadsrätt och ger ersättning om till exempel parkettgolv, handfat eller köksbänk skulle skadas vid brand, läckage eller översvämning. I bostadsrättsförsäkringen ingår också en allriskförsäkring – Borätt Extra – som gäller vid plötsliga och oförutsedda händelser, till exempel om du råkar spilla färg på golvet.

Villa, radhus eller fritidshus  – villaförsäkring
En ganska vanlig missuppfattning är att hemförsäkringen även omfattar själva huset eller fritidshuset. Hemförsäkringen är ett skydd för dina saker, för dig själv och din familj. Om du ska flytta till en villa, ett radhus eller fritidshus behöver du en villa- eller fritidshusförsäkring för byggnaden och tomten.

Villaförsäkringen ersätter till exempel trasiga installationer, värmepumpar och oljepannor. Även knäckta flaggstänger och sanering av skadedjur ersätts.

Flyttskydd
Hemförsäkringen innehåller ett skydd om du flyttar. Vid en flytt räknas både din gamla (ordinarie) bostad och nya (ordinarie) bostad som försäkringsställe en månad från flyttdatum.

Lärarförsäkringars hemförsäkringar
Hemförsäkringen finns i tre omfattningar; Bas, Mellan och Stor. I alla tre ingår obegränsat lösöre som gör att du aldrig behöver räkna ut och uppge värdet på dina saker. Det betyder att du aldrig riskerar att vara varken under- eller överförsäkrad. Med en hemförsäkring får du också ett personligt skydd om du till exempel skulle råka skada andra personer eller deras egendom, om du blir överfallen eller indragen i en rättstvist. Oavsett omfattning på hemförsäkringen så ingår alltid reseskydd och skydd vid ID-stöld.I Hemförsäkring Mellan och Stor ingår även bland annat allriskförsäkring (även kallad drulleförsäkring). Med Hemförsäkring Stor får du dessutom halverad självrisk.

Skrivet av

Sandra Wik

2021-04-12
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

2 kommentarer

 • Marita says:

  Jag har en fritidsbostad som jag har försäkrat med en Fritidshus-försäkring. Den täcker ju så vitt jag förstår bara själva byggnaden. Jag har ju även en Hemförsäkring och en Allriskförsäkring knuten till min fasta bostad. Om något händer med lösöret i mitt fritidshus, vilken försäkring täcker i så fall detta? Måste jag ha en Hemförsäkring för lösöret i fritidshuset också?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Marita!
  Det stämmer, fritidshusförsäkringen ger ett skydd för själva byggnaden. Om du har en hemförsäkring via oss ingår det ett bortaskydd, det innebär att hemförsäkringen ger ett skydd för dina saker på en annan plats än i din bostad, exempelvis i ditt fritidshus. Storleken på bortaskyddet beror på vilken omfattning du har på din hemförsäkring.

  För att kontrollera att du har ett fullgott försäkringsskydd för ditt fritidshus rekommenderar jag att du kontaktar oss på 0771-21 09 09 så hjälper vi dig.
  / Sandra, Lärarförsäkringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *