Se upp för tunna isar

Varje år händer det att hundar går genom isen, vilket utsätter både dem själva och sina hundägare för livsfara. Isens tjocklek är svår att uppskatta och ett växlande vädret kan göra isen tunn och förrädisk.  Nedan har vi samlat några råd, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, på vad du bör tänka på om olyckan skulle vara framme. 

Många olyckor sker när hunden är lös och får vittring eller får syn på något spännande som gör att den springer över isen. Det säkraste är att hålla hunden kopplad i närheten av isar. Om olyckan är framme ska du ringa räddningstjänsten. De har rätt utrustning för att rädda hunden. Utsätt inte dig själv för fara genom att gå ut på isen, speciellt inte om hunden är långt ut eller på djupt vatten.

När hunden väl kommer upp på land gäller det att i första hand förhindra fortsatt nedkylning. Eftersom hunden snabbt blir nedkyld är det viktigt att torka den så torr som möjligt. Uppvärmningen till normaltemperatur måste ske långsamt, en grad per timme är en bra måttstock. Svep in hunden i filtar och värm den så att den sakta återfår kroppsvärmen. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra för den naturliga uppvärmningen att den rör på sig. Kontakta även din veterinär för rådgivning.

Symptom på nedkylning
• Skakningar (upphör när temperaturen sjunker ytterligare)
• Stela muskler
• Låg puls och andningsfrekvens
• Hunden känns kall och kroppstemperaturen är under 35°C
• Apati följt av medvetslöshet

Om din hund är nedkyld
1. Flytta hunden i lä eller helst inomhus.
2. Vira in den i filtar. Fyll plasthandskar/påsar med varmt vatten och lägg vid bröstkorgen och ryggen. Även aluminiumfolie kan användas som isolering.
3. Se till att uppvärmningen sker långsamt. Lagom takt är 1 grad per timme.
4. Ge varm dryck eller om möjligt varm sockerlösning.

Skrivet av

Sandra Wik

2020-02-04
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *