Sjukdomstider: Kennelhosta

Med vinter och kyla kommer sjukdomstider, och det är inte bara vi människor som kan drabbas. Kennelhosta är en vanlig åkomma bland hundar som ofta ökar under den här årstiden. Nedan har vi samlat några saker från vår samarbetspartner, Sveland Djurförsäkringar, som du som matte eller husse kan tänka på om din hund är sjuk.

Får din hund akuta hostattacker där det låter som att den har satt något i halsen? Då är det troligen kennelhosta den har drabbats av. Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för olika luftvägsinfektioner med hostliknande symptom hos hund. Ibland blir hostattackerna så kraftiga att hunden kräks upp vitt slem. Allmäntillståndet i övrigt brukar inte vara särskilt påverkat, men en liten febertopp i början av sjukdomen kan förekomma.

Viktigt med vila
Smittan sker genom kontakt med smittade hundar, vattenskålar eller andra föremål som en smittad hund har slickat på. I vanliga fall pågår sjukdomen i en till två veckor. De flesta hundar blir friska av sig själva utan någon särskild behandling, men det finns några saker du som ägare kan tänka på om du har en sjuk hund. Per Josefsson, veterinär Sveland Djurförsäkringar, säger att det är viktigt att inte anstränga sin hund när den är sjuk.
– Ta bara korta promenader och använd sele på hunden eftersom halsband kan trycka mot luftstrupen och orsaka retningar som leder till nya hostattacker. Du kan också ta tempen på hunden regelbundet för att hålla koll på att eventuell feber inte blir värre. Om din hund verkar väldigt trött, har svårt att andas eller får hög feber bör du ta den till veterinär.

Vaccinera eller inte?
Det finns för närvarande vaccin mot två av de smittoämnen som orsakar kennelhosta, men även om du har vaccinerat din hund är den inte skyddad till hundra procent. Dock brukar symptomen bli mildare för vaccinerade hundar.
– Om hunden ska vistas mycket bland andra hundar, till exempel på hunddagis eller om du tränar och tävlar med din hund kan det vara en god idé att vaccinera den mot kennelhosta. Om din hund skulle bli smittad är det viktigt att du håller den ifrån andra hundar i två veckor från att hunden började hosta, säger Per Josefsson.

Skrivet av

Sandra Wik

2019-11-20
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *