Skattehöjningar – alltid en het fråga


Just nu skrivs det i tidningar och pratas på TV om en höjd skatt på sparande. Ni som sparar på investeringssparkonto (ISK) eller i kapitalförsäkring kan känna er träffade!

Det handlar om avkastningsskatt och frågan i praktiken är: hur mycket gör det i kronor och ören? Och svaret blir: mycket marginellt.

Lagen har inte ändrats än, men om förslaget går igenom blir skattehöjningen mindre än 100 kronor på årsbasis för den som har ett sparkapital kring 100.000 kronor. Den som lyckats få ihop till 1 miljon får en skattehöjning på under 1000 kronor per år.

Men den större frågan är principiell och det är det diskussionen egentligen handlar om: förslaget till skattehöjning grundar sig till exempel delvis på ett antagande om att det främst är välbärgade som sparar på investeringssparkonton (ISK) eller i kapitalförsäkring och att förslaget därmed skulle ha positiva effekter för den ekonomiska jämlikheten.

I vår rådgivning här på Lärarförsäkringar ser vi ändå att det är alldeles ”vanligt folk” som sparar på det här sättet idag – ofta långsiktigt för pension eftersom avdragsrätten för det gamla pensionssparsystemet togs bort 2015.

Kritikerna till förslaget har inte varit sena om att raljera om just detta, att först styra bort från ett skattegynnat sparande till nya alternativ där politikerna sedan snabbt ser till att höja skatten.

Det finns också en oro för smygskattehöjningar över tid eftersom skatten på den här typen av sparande redan har höjts tidigare så sent som 2016.

Avkastningsskatten som det nu pratas om beräknas på sparkapitalet och dras därifrån under spartiden. Det vanligaste är att man under spartiden placerar sina pengar i fonder och om dessa har gett vinst när man tar ut sitt sparande är den vinsten i gengäld skattefri. Sparar man långsiktigt och håller lite koll på sina fonder är chansen stor att den skattefria vinsten vida överskrider skatten på kapitalet.

I dessa lågräntetider då bankkonton knappt ger någon ränta alls är det svårt att hitta andra lika bra sparalternativ som ISK och kapitalförsäkring ändå är.

Har du funderingar över ditt eget sparande, speciellt för pension men även annars, så boka tid med våra rådgivare. Vi ger råd utifrån pensionsperspektivet, men binder ihop ”i dag” med ”i morgon”. Och du som är ung och trodde att pension behöver du inte tänka på än – tänk om och gör din långtidsplanering nu!

Förslaget till skattehöjning är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet i budgetpropositionen 2018. Klicka här för att läsa finansdepartementets promemoria i ämnet.

Skrivet av

Rita Roos

2017-09-26
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

4 kommentarer

 • Linus says:

  Hejsan!

  Om ni på länsförsäkringar är negativt inställda till en skattehöjning på ISK eller kapitalförsäkringar, vad är då ert motförslag till skatteinkomster för att främja utbildning, äldrevårdsomsorg och sjukvård samtidigt som den ekonomiska jämlikheten tas i beaktning?

  Linus – nybliven kund.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Linus, och tack för att du läser vår blogg!

  Investeringssparkonto och kapitalförsäkring är numera vanliga för pensionssparande och flera medlemmar som sparar så har hört av sig när skattehöjningarna togs upp. Det har funnits oro över att man kanske borde byta sparform. Vårt svar har då varit att behålla dom trots skattehöjningar eftersom dessa blir så låga och det budskapet har vi velat meddela i blogginlägget också.

  Vår uppgift här på Lärarförsäkringar är att ge pensionsrådgivning anpassat till rådande lagar och regler. Att kritisera eller favorisera specifika lagförslag eller att komma med egna förslag faller utanför vår mandat och är heller inte syftet med inlägget. Däremot har vi velat ge en kortfattad förklaring till vad diskussionen handlar om.

 • Marie says:

  Hej,
  Såg också mailet om ISK och Kapitalförsäkring. Blir alltså dessa skattehöjningar låga som ni skriver.

  Vet ni i %-sats hur hög skattehöjningen kommer att bli?
  Detta är fortfarande bara ett lagförslag vad jag förstår?

  Med vänlig hälsning

  Marie

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Marie, och ursäkta för vårt sena svar!

  Det gäller fortfarande som ett förslag, precis som du skriver. Skattehöjningen enligt förslaget blir 0,25 procentenheter på det skatteunderlaget som räknas fram enligt en viss formel:

  Skatteunderlaget beräknas i dag så att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret plus 0,75 procentenheter. (Skatteunderlaget är dock alltid lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget.) Denna schablonavkastning beskattas med 30 procent.

  Enligt regeringens förslag ska skatten nu beräknas på statslåneräntan plus 1 procentenhet. En ökning med 0,25 procentenheter. Att höja schablonavkastningen med 0,25 procentenheter beräknas innebära en höjning av den effektiva skattesatsen av sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring från 22 procent till cirka 23 procent.

  Ett förenklat räkneexempel
  Utan skatteändring:
  Någon har ett sparkapital på 100.00 kr på ISK eller kapitalförsäkring. Antagen statslåneränta 0,6 procent. Dagens påslag 0,75 procent = 1,35%. Skatteunderlag = 100.000 kr x 1,35% = 1350 kr. Skatt på det 30% = 405 kr/år

  Med skatteändring:
  Någon har ett sparkapital på 100.00 kr på ISK eller kapitalförsäkring. Antagen statslåneränta 0,6 procent. Påslag enligt förslag 1,00 procent = 1,60%. Skatteunderlag = 100.000 kr x 1,60% = 1600 kr. Skatt på det 30% = 480 kr/år

  Differensen i skatt uttryckt i kronor är 75 kr/år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *