Skydda ditt hem mot bränder

Levande ljus, el- och batteribränder samt glömd spis toppar statistiken över orsaker till att det börjar brinna i hemmet. Det är lättare att förebygga branden än att släcka den. Här har vi samlat några tips, från vår samarbetspartner Folksam, på hur du kan skydda dig själv och ditt hem.

Tre viktiga tips:

  • Brandvarnare – Folksam rekommenderar minst en per våning, helst en per 60 kvadratmeter och en intill varje sovrum
  • Pulversläckare – Folksam rekommenderar en på sex kilo, se till att ha minst en pulversläckare i bostaden
  • Brandfilt – En brandfilt är ett bra komplement till brandsläckare, då kan du kväva mindre bränder i kläder, möbler och på spisen
Öva på utrymning

Gå igenom möjliga utrymningsvägar och ha en samlingsplats utanför huset. Öva gärna utrymningen och kontrollera regelbundet att utrymningsvägarna inte är blockerade.

Om du bor i villa/småhus
Ytterdörren är den naturligaste utrymningsvägen om du bor i hus eller villa. Balkong- eller altandörr är också bra vägar ut. Dörrarna ska gå att öppnas inifrån med ett vred eller handtag. Undvik att låsa dörrarna med överlås när ni vistas i huset. Lämna i så fall alltid nyckeln i låset! Skulle det inte att komma ut genom dörrarna, på grund av blockering av rök eller brand, är det fönstren en utrymningsväg.

Om du bor i flerbostadshus eller lägenhet
Här fungerar trapphuset som utrymningsväg. Därför ska trapphuset alltid vara fritt från barnvagnar, cyklar och andra föremål som kan hindra utrymning eller antändas och brinna. Den andra vägen ut, om trapphuset är rökfyllt av en brand, är brandförsvarets stegutrustning som reses mot fönster eller balkong.

Gå aldrig ut i ett trapphus som är fyllt med rök. Stanna istället kvar i lägenheten, ropa på och invänta hjälp. Om det pyr in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta då med blöta handdukar eller tejp. Lägenheter är normalt byggda för att motverka brandspridning inom 1 timme. Om det brinner i din egen lägenhet, och du inte klarar av att släcka branden – utrym lägenheten. Stäng dörren när du lämnar lägenheten och ropa på hjälp!

Mer läsning
Så testar du din brandvarnare
Så använder du en brandfilt

Skrivet av

Sandra Wik

2020-12-01
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *