Smådjurens 5 vanligaste sjukdomar och skador

Även de minsta djuren kan råka ut för sjukdomar och skador. Men vilka är de vanligaste och vad innebär de egentligen? Nedan listar vi de vanligaste sjukdomarna och skadorna hos smådjuren som är försäkrade hos vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar.

1. Foderleda (dålig aptit eller ovilja att äta)
Kaniner får ofta problem med magen, som bland annat kan yttrar sig i att de inte vill äta. Det är därför denna diagnos är så vanlig. För att förebygga problemet är det A och O att ge husdjuret rätt mat av bra kvalitet och se till att den mår bra samt har möjlighet att röra på sig.

2. Äggstockscysta
En cysta på äggstockarna som är vätskefylld kan bli stor som ett hönsägg. Sjukdomen är vanligare  hos marsvin jämfört med exempelvis kaniner. Ju äldre marsvinet är desto större är risken för cystor. Anledning till att cystorna uppkommer vet man inte. Symptom kan bland annat vara klåda, pälslöshet på vissa områden eller ovilja att äta.

3. Hornhinnesår
Hornhinnesår uppstår i de flesta fallen som en följd av ett trauma/en skada mot djurets öga. Detta är vanligt förekommande bland marsvin och kaniner. Ibland kan man se att hornhinnan är skadad, ögat kan då se grågrumligt ut. Men det är inte alltid som man kan se skadan, men då kan man märka det på djurets beteende eller genom att ögat rinner. Vid misstänkta ögonskador är det viktigt att söka veterinärvård så snabbt som möjligt.

4. Urinsten
Urinsten utvecklas när kristaller som finns i djurets urin klumpar ihop sig och blir till trögflytande sekret eller stenar. Urinsten är relativt vanligt hos marsvin men förekommer hos kaniner också. Hos både marsvin och kaniner består stenarna ofta av kalk. Om en sten har bildats så behandlar man djuret genom en operation. Symptom kan vara att djuret har ont när det kissar eller kissar blod till och från. Problemen kan ofta förebyggas genom korrekt utfodring som innehåller mindre kalk och genom att se till att djuren dricker ordentligt. Både marsvin och kaniner är främst gräsätandedjur och 80% respektive 90% av fodret ska därför utgöras av hö.

5. Sårskador
Sårskador kan uppstå av olika orsaker. Det kan vara allt från yttre våld till sjukdomar som leder till sårskador. Om man misstänker sjukdomar som underliggande orsaker så är det viktigt att åtgärda dessa samtidigt som man behandlar såret. Alla sårskador måste rengöras noga och man ska helst rengöra ett stort område runt för att vara säker att man har fått med allt. Det kan vara svårt att komma åt ordentligt och ofta behöver pälsen runt såret tas bort. Är såret stort, svårt att göra rent eller verkar infekterat ska veterinär kontaktas. Om såret är infekterat så måste det lämnas öppet för möjlighet till dränering och tillgång till syre.

Källa: Statistiken kommer från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik.

Skrivet av

Sandra Wik

2021-09-06
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *