Tips från dagens pensionärer till blivande pensionärer

I en ny undersökning av Pensionsmyndigheten framkommer det att många pensionärer är nöjda med livet som pensionär, men många hade tagit andra beslut om de hade kunnat välja om. Framförallt hade många valt en längre utbetalningstid för tjänstepensionen och valt att arbeta längre.

Studien är gjord bland 70–75-åringar och bygger på de svar som Pensionsmyndigheten fått i en undersökning med frågor om bland annat hur deras ekonomiska situation och hälsa är idag jämfört med när de började ta ut pension samt om de hade gjort andra val om de kunnat välja om.

I undersökningen framkommer det att många av 70–75-åringarna inte vet under hur många år deras tjänstepensioner betalas ut. I många fall har de låtit det förvalda alternativet för utbetalningstid av tjänstepension gälla, eftersom de inte känt till att de hade kunnat ändra det. I vissa fall har det också varit ett medvetet val att ta ut hela eller delar av tjänstepensionen på kort tid.

Tips från dagens 70–75-åringar till blivande pensionärer
De olika tipsen som deltagarna i undersökningen delat med sig av är rangordnade efter hur många av de intervjuade som nämnt dem.

  • Ha ett eget sparande till pension i någon form – gärna så tidigt som möjligt
  • Börja ta ut din pension senare eller så sent som möjligt
  • Arbeta längre
  • Informera dig/ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden och räkna på olika alternativ, till exempel hur stor pensionen blir om du arbetar längre, tar ut tjänstepensionen livslångt med mera
  • Ta reda på om du på din nuvarande arbetsplats, och på tidigare arbetsplatser, omfattas av kollektivavtal eller tjänstepension
  •  Se över uttagstiden av dina tjänstepensioner, ta ut tjänstepensionen på minst 10 år eller livslångt


Ta hjälp av en expert – ingår i din medlemsservice

Som en del av din medlemsservice kan vi på Lärarförsäkringar utan kostnad hjälpa dig med både pensionsrådgivning och med att planera för den dag pensionen kommer. Samtliga pensionstjänster sker via telefon med en av Lärarförsäkringars certifierade rådgivare eller kunniga pensionsplanerare.

Klicka här för att se lediga tider och boka

Mer läsning
Här kan du läsa mer om undersökningen

Skrivet av

Sandra Wik

2020-11-19
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *