Tjänstepension – hur svårt kan det vara?

Förstår du dig på din tjänstepension? Det här inlägget handlar om att många tycker det är svårt att förstå hur tjänstepensionssystemet fungerar. Det handlar också om att du tämligen enkelt kan gå från okunskap till kunskap och naturligtvis vinna på det!

Folkets röst
Det forskas kring tjänstepension. På hösten 2018 genomfördes en omfattande enkät  med frågor om just tjänstepension. Det visade sig att:

 • 50 % tycker det är svårt eller mycket svårt att förstå sig på sin tjänstepension.
 • 75 % tycker sig inte vara tillräckligt insatta för att förstå hur deras val påverkar pensionen i sin helhet.
 • 25 % visste inte om de hade eller inte hade någon tjänstepension över huvud taget.

Tjänstepensionens betydelse för den totala pensionen ökar hela tiden, men den informationen verkar man inte ha lyckats sprida heller. En annan undersökning visade nämligen att tilltron till tjänstepensionen har minskat. Dessutom tror hälften av de som deltagit i undersökningen att det egna sparandet spelar störst roll för den totala pensionen. Så är det inte.

Det egna sparandet är viktigt och egentligen nödvändigt, men det slår inte tjänstepensionen i betydelse. Det viktigaste skälet till förvirringen tycks vara att många anser pensionssystemet vara för komplicerat.

Forskarnas förslag till förenkling
I rapporten om tjänstepension presenteras flera konkreta förslag till förenkling. Alla kloka och genomtänkta, men dessa vänder sig till pensionsbranschen och tar tid att genomföra.

Förslag från Lärarförsäkringar
Nu är det så att forskarna troligtvis inte kände till att medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kan boka rådgivning hos Lärarförsäkringar. Du som medlem kan få en helt egen individuell handledning i den ”svåra” tjänstepensionen samt i hela pensionssystemet.

Från okunskap till kunskap på 45 minuter
Ren medlemsservice! Boka tid för rådgivning så plöjer vi igenom pensionssystemet tillsammans:

 • Hur mycket pensionspengar du redan har inne
 • Hur mycket nytt som betalas in kontinuerligt
 • Var pengarna finns
 • Vilka val du kan göra – fonder, skydd för familjen och annat
 • Och det viktigaste: råd om vad som passar just dig

Boka tid för rådgivning här.
Vill du redan nu se hela din pension samlad på ett ställe? Logga in på minpension.se

Mer information:
Rapporten ”Den komplexa tjänstepensionen” publicerades i november 2018 via SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Författarna är nationalekonomerna Mikael Elinder vid Uppsala Universitet och Johannes Hagen vid Jönköpings Universitet. Rapporten grundar sig på en enkät som har besvarats av 3000 svenskar i åldersgruppen 30 – 60 år. Enkäten togs fram i samarbete mellan Uppsala Universitet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Inspektionen för socialförsäkringen.

Collectum, en valcentral för privatanställda tjänstemän (t.ex. lärare på friskolor), publicerade i juni 2019 resultatet av en telefonundersökning som Sifo genomförde i maj 2019. I undersökningen fick 1000 svenskar frågan:
”Vilken av följande faktorer tror du är viktigast för att få en hög pension?”. Svarsalternativen var: ”Att ha tjänstepension / Att ha ett privat sparande / Att arbete länge / Tveksam,vet ej.”

Skrivet av

Rita Roos

2019-09-09
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

2 kommentarer

 • Paul Dullaghan says:

  Jag föreslå ni ger alla medlemmar de hela sanningen om sjukförsäkringen. Inte förrän man blivit drabbat av t.ex hudcancer ( malign melanom ) får vi veta att lärarförsäkringen har bortfallt just denna. Alltså inte värde alla pengar man betalar in.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Paul! Tråkigt att höra att du känner dig missnöjd. Om du vill så kontakta oss gärna via kontaktformuläret så kan vi titta närmare på ditt ärende.

  / Sandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *