En sjukvårdsförsäkring garanterar snabb vård

plaster_paraply_560px

Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring kompletterar den offentliga vården och är tänkt att både snabbt och enkelt ge den vård som den försäkrade behöver. Sedan 2011 har Lärarförsäkringar kunnat erbjuda Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds medlemmar att teckna sjukvårdsförsäkring. Från lanseringsdatumet har hittills över 6300 medlemmar valt att teckna försäkringen. Just nu har du även möjlighet att teckna sjukvårdsförsäkring utan hälsodeklaration om du är medlem och ännu ej fyllda 55 år, läs mer om det nedan.

Precis som medlemmarna i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund så väljer allt fler privatpersoner och arbetsgivare att teckna privata sjukvårdsförsäkringar. Under första kvartalet 2016 uppgick antalet i Sverige till 635 000 försäkrade, skriver branschorganisationen Svensk Försäkring. Sjukvårdsförsäkringen kan tecknas som en gruppförsäkring eller som en individuell försäkring. Merparten av gruppförsäkringarna tecknas via en arbetsgivare där den anställde själv betalar premiekostnaden. Det är även vanligt att fackförbund inom olika yrkesområden och andra organisationer erbjuder en gruppförsäkring till sina medlemmar, som i fallet med Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring för Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds medlemmar.

Vad skiljer sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring
En vanlig fråga är vad som skiljer en sjukförsäkring från en sjukvårdsförsäkring. Kortfattat så kan man säga att en sjukförsäkring ger kompensation för inkomstbortfall vid sjukdom, både i form av exempelvis en återkommande månadsersättning vid längre sjukskrivning och/eller ett engångsbelopp om du skulle drabbas av en allvarlig diagnos. Sjukvårdsförsäkringen däremot är tänkt som ett komplement till den offentliga vården. Sjukvårdsförsäkringen ger dig både snabbt och enkelt tillgång till den sjukvård som du behöver. Du får snabbt tid hos specialist och är sedan garanterad tid för operation inom ett visst antal dagar. Sjukförsäkringen ger alltså, förenklat uttryckt, ersättning för inkomstbortfall vid sjukdom, medan sjukvårdsförsäkringen ger dig snabbare tillgång till vård om du råkar ut för något.

Men varför ha en sjukvårdsförsäkring när vården i Sverige är gratis?
Privata sjukvårdsförsäkringar är omdiskuterade, främst utifrån moraliska och ideologiska ståndpunkter. En av de vanligaste motargumenten är att man inte vill gå före någon i kön till sjukvården. Sjukvårdsförsäkringen gäller dock för privat vård. Det innebär att du inte går före någon i den offentliga vårdkön när du använder försäkringen, tvärtom lämnar du din plats till någon annan. På så sätt frigör försäkringen resurser i den offentliga vården. Ett annat argument är att det är fel att de som har råd ska kunna betala för bättre vård. På Lärarförsäkringar tror vi starkt på solidaritet. Solidaritet ligger till grund för vårt uppdrag: att ge medlemmarna i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund möjlighet att vara rätt och bra försäkrade. Genom att allt fler fackförbund erbjuder sina medlemmar sjukvårdsförsäkringar blir försäkringen tillgänglig för fler till en lägre kostnad. Det är inte längre en försäkring enbart för direktörer, utan även för arbetsterapeuter, journalister och lärare.

Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring
Med Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring får du snabbt den vård som du behöver. Du kan på så vis undvika onödigt lidande och oro och istället ägna mer kvalitetstid åt nära och kära. Snabb och kvalicerad vård ökar också dina möjligheter att fortare komma tillbaka till arbetet. En sjukvårdsförsäkring är ett komplement till den offentliga vården och med Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring kan du dygnet runt vända dig till Sjukvårdsrådgivningen med medicinska frågor. Om din vårdcentral/husläkare remitterar dig vidare till specialistläkare så behöver du inte oroa dig för att få vänta länge på den vård som du behöver. Du kan då välja att kontakta Vårdplaneringen som tar över remissen och ser till att du snabbt får rätt behandling inom den privata vården. De följer dig sedan genom hela vårdprocessen och ser till att du alltid får rätt vård. Försäkringen gäller för planerad vård i ett rikstäckande nätverk av privata vårdgivare.

Garanterar snabb vård
Med sjukvårdsförsäkringen får du snabbt tid hos specialist och är sedan garanterad tid för operation inom 20 arbetsdagar. Vanligen går det mycket snabbare, men skulle du behöva vänta ersätter vi dig med 300 kr per dag.

Just nu: teckna sjukvårdsförsäkring utan hälsodeklaration
Du som är medlem och yngre än 55 år kan just nu, till och med den 28 februari 2017, teckna en sjukvårdsförsäkring utan hälsodeklaration så länge du är fullt arbetsför. Du kan även teckna för en fullt arbetsför medförsäkrad sambo, maka eller make som är under 55 år. Klicka här för att komma till teckningsformulär på vår hemsida där du även finns definition för fullt arbetsför.

För dig som är äldre än 55 år
Du som är äldre kan givetvis också teckna en sjukvårdsförsäkring, dock mot en hälsodeklaration. Hör av dig till kundservice på 0771-21 09 09 (måndag-fredag 08-17) så hjälper vi dig. Du kan även ansöka om sjukvårdsförsäkringen på vår hemsida.

Skrivet av

Paul Karjus

2017-02-21
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

6 kommentarer

 • Janne Drigoris says:

  Hej!
  Jag är nyss fyllda 60 år och jag funderar på att teckna ett avtal på sjukvårdsförsäkring, vad blir det för månadskostnad för försäkringen?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Janne! Sjukvårdsförsäkringen kostar 264 kr/månad om du är 60 år. Här kan du se priser, teckna samt läsa mer: https://www.lararforsakringar.se/forsakringar/sjukvardsforsakring

 • Gun says:

  Är det vårdcentralens läkare som remittera vidare eller kan man ta kontakt direkt med speciallistläkare?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Gun! Det är vårdcentralens läkare som remitterar vidare.

 • Annamaria Kadir says:

  Hej
  Ni har glömt att berätta att inte enbart remiss som krävs utan journalkopia. Det är svårt att få tag i en journalkopia speciellt om man inte mår bra och inte orkar riktigt med all byråkrati runtomkring det.
  Om man ha råkat hamna på akuten då tar det minst tre månader att få ut en kopia för att sedan få snabb hjälp från sjukvårdsförsäkringen.
  Jag undrar om varför har lärarna en annorlunda avtal jämfört med personer som har ett annat yrke och har sjukvårdsförsäkring. Förut kunde man ringa och fick snabb hjälp utan krångel.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Annamaria! Till att börja med: Ursäkta sent svar. Det räcker med en remiss från husläkare eller motsvarande. Sedan kan det i vissa fall behövas ytterligare information för att sköterskan ska kunna avgöra om besvären är ersättningsbara genom försäkringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *