Vad ska du göra i sommar?

Det här inlägget handlar om att denna sommar 2020 blir annorlunda än vad många hade tänkt sig då planerna plötsligt ändrades av coronakrisen. Diverse tips serveras. Mest handlar det om att finna sig i det nya, gilla läget som det heter. Lite som när man blir pensionär.

Var förändringsbenägen
I livet får man ibland ändra på sina invanda mönster. Coronakrisen tvingar oss till det, men även pension är ett sådant tillfälle. Skillnaden är att du kan planera för pension – det är inte som ett tidigare okänt virus som hastigt kastar omkull hela världens sätt att bete sig på. Nej, att just du blir pensionär kastar omkull en del saker i ditt eget liv, men världen fortsätter sin gilla gång som om ingenting hade hänt! Otroligt, men sant. Var beredd.

Att-göra-lista nummer 1 / för pension:

  • Förbered dig mentalt för att bli pensionär, det ska bli skönt! Le och säg högt till dig själv: jag ska bli pensionär! (Kom igen nu, ni som är unga!)
  • Förbered dig ekonomiskt för att bli pensionär. Massor av bra saker att göra, boka rådgivning eller planering av pensionsuttag hos Lärarförsäkringar. Se lediga tider och boka här.
  • Förbered dig fysiskt för att bli pensionär. Massor av bra saker att göra, du vet väl redan vad det är vi pratar om här…

Bonustips
Här lämnar jag pensionsspåret för att säga några ord om vad mer du kan göra i sommar än bara tänka på pension. I unga år arbetade jag som reseledare så förutom att ge pensionsråd sitter det i ryggmärgen att ge turisttips också!

Att-göra-lista nummer 2 / för semester i hemtrakter

  • Låtsas själv vara en utländsk turist i dina hemtrakter – vad borde du få se, göra, äta…? Guida dig själv till allt detta!
  • Har du någonsin bott på hotell i din hemstad? Om du har möjlighet är det kanske dags att testa.
  • Åk på upptäcktsfärd! Inom Sveriges gränser finns garanterat ställen där du inte har varit. Ett slott, en strand, en by, en stad, en vidaberömd loppis… (tvätta händerna mellan varven som om du var i ett exotiskt land där hygienen inte är som hemma).
  • Ta kulturduschar. Eller bada i kultur om du vill. Lokala förmågor ställer ut akvareller, gå och kolla. Finns det ett finmuseum du inte besökt, gaska upp dig nu och gör det, du blir en bättre människa! En utställning av 50-talsbilar är också kultur, fotografera! Mindre konsert i sommarkvällen? Gå och lyssna även om du hatar visor. Ge dem en chans, men håll social distans.

Och så ett extrabonustips till de förälskade som ser fram emot ett sommarbröllop: lyssna på podden ”Pensionstips för giftassugna”. Den finns på minpension.se och gäller sommar som vinter.

Att-göra-lista nummer 3 / för coronabekämpning
Jag slutar med att citera Svante Werger från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På de dagliga presskonferenser som ordnats på grund av coronakrisen har hans ständiga budskap varit:

  • Fortsätt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer
  • Fortsätt ha kontakt
  • Fortsätt vara en del av lösningen

 

Sköter vi oss nu så får vi bli pensionärer sedan och i väntan på det önskar jag er alla en skön sommar 2020!

Skrivet av

Rita Roos

2020-06-08
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *