Välj en katt som passar dig

Funderar du på att skaffa katt? Då är det bra att tänka ut vilken katt som passar dig och din livsstil. Därför har vi samlat information, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, som kan vara bra att tänka på när du ska välja katt.

En katts behov och egenskaper skiljer sig åt beroende på vilken typ av katt du väljer. En del raser kräver till exempel mycket pälsvård, några utmärker sig för att vara extra sociala och vissa raser drabbas oftare av hälsoproblem än andra.

Huskatter är ofta friska
Huskatter, som också kallas blandraskatter eller bondkatter, är den vanligaste katten i svenska hushåll. Huskatter kan köpas från till exempel katthem eller privatpersoner. Den största skillnaden mot raskatter är att huskatter saknar stamtavla och därför inte behöver se ut eller vara på ett visst sätt. De kommer i många olika färger, storlekar och temperament.

Huskatter är de friskaste katterna i Svelands bestånd. De blir ofta gamla och har få hälsoproblem. Eftersom de har en mycket större genpool än raskatter löper de mindre risk att drabbas av ärftliga sjukdomar. Den vanligaste skadan på huskatter enligt statistik från Sveland är bitsår, vilket främst drabbar utekatter.

Tre populära raser
En mycket populär ras är Maine Coon. Det är en stor katt med halvlång päls som behöver kammas igenom ungefär en gång i veckan. De ska vara sociala, mysiga och aktiva till sättet.

Den aktiva och atletiska Bengalen är en annan ras som många fallit för. De sägs ha ett livligt temperament och har ett stort behov av att få röra på sig.

En tredje ras som ligger högt på topplistorna är Ragdoll. De utmärker sig för att vara tillgivna soffpotatisar som gärna vill vara med sin familj.

Generellt drabbas raskatter av olika sjukdomar i högre utsträckning än huskatter. Njur-och hjärtsjukdomar är de vanligaste sjukdomarna hos katter idag, oavsett ras.

Det är viktigt att du läser på om de olika raserna, dess mentalitet, behov och eventuella rasbundna sjukdomar innan du bestämmer dig för en viss ras.

Adoptera katt
Att ge en vuxen katt en andra chans är också ett alternativ. Det finns många katter som övergivits och längtar efter nya hem. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att adoptera en omplaceringskatt. I Sverige finns ett hundratal katthem, ofta med mycket kunnig personal.

Här kan du läsa fler tips inför kattköpet

Skrivet av

Sandra Wik

2020-10-27
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *