Vanligt med bränder i december


Var tredje brand som drabbade Folksams kunder i december förra året startades hos en granne. Samtidigt sticker december ut som en månad där det framför allt är ljus som orsaker bränder, detta skriver Lärarförsäkringar samarbetspartner
Folksam i ett pressmeddelande

Det spelar egentligen ingen roll hur aktsam man själv är om grannen slarvar. Beroende på hur man bor så skyddar hemmets skal mot brand utifrån. En lägenhet är gjord för att skydda i en timme medan en normal villa är gjord för att skydda från brand utifrån i en kvart. Uppstår däremot en brand i det egna hemmet har man dessutom betydligt kortare tid på sig än om branden kommer utifrån. Detta då det material vi har i våra bostäder idag består av elektronik och lättantändlig plast som snabbt övertänds, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Brand i det egna hemmet
Den absolut vanligaste brandorsaken i det egna hemmet under december är ljusbränder. En fjärdedel av alla bostadsbränder beror på ljus. Efter det kommer spis- och eldstadsbrand. I undersökningen framgår det att ljusstaken ofta är en stor orsak till många av bränderna. Ofta handlar det om exempelvis ostadiga ljusstakar eller ljusstakar som alstrar värme i underlaget. Även ljusstakarnas utsmyckningar eller att de går sönder är en orsak till många av bränderna.
– Det är tyvärr inte helt ovanligt att ljusstakar i glas spricker. Det i kombination med att de flesta värmeljus idag innehåller paraffin skapar en brandrisk. Paraffin är ett mycket mer lättantändligt material än stearin. Om en ljushållare spricker sprids paraffin på ett helt annat sätt än stearin då det är mer flytande vilket i sig orsakar bränder. Eftersom ett brandförlopp kan gå fruktansvärt fort är det oerhört viktigt att ha en brandvarnare. Har man möjlighet att ha en uppkopplad brandvarnare rekommenderar vi det, säger Erik Arvidsson.

Enligt undersökningen orsakas också många bränder av att vi glömmer att vi satt på spisen, eldar på ett felaktigt sätt i braskaminen, glömmer att vi tänt ljus eller ställer ljusen för nära brännbara material.
– Det går aldrig helt att förebygga bränder men vi engagerar oss för att våra kunder ska veta vad de kan göra. När det gäller levande ljus är det viktigt att se till att underlaget är stabilt och inte alstrar värme. Idag finns det även brandutrustning som kan begränsa brand och även utrustning som ser till att en brand inte uppstår, säger Erik Arvidson.

Folksams tips för att förebygga brand:

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt
  • Använd stearinljus med en veke som slutar innan ljuset brunnit ut
  • Dekorera ljusstaken med icke brännbart material
  • Ställ tända ljus på säkert avstånd från gardiner och inredning som lätt kan ta eld
  • Lämna aldrig barn eller husdjur ensamma med levande ljus
  • Se till att det finns brandvarnare, brandfilt och pulversläckare i hemmet
  • Använd el – ljusslingor eller infravärme – som är godkänt för utomhusbruk. Se till att inget brännbart ligger emot dem och följ bruksanvisningarna
  • Ha alltid uppsikt över levande ljus och marschaller.

Lärarförsäkringars hemförsäkring skyddar hemmet vid brand
Hemförsäkringen finns i tre omfattningar; Bas, Mellan och Stor. I alla tre ingår obegränsat lösöre som gör att du aldrig behöver räkna ut och uppge värdet på dina saker. Det betyder att du aldrig riskerar att vara varken under- eller överförsäkrad. De ger dig också ett personligt skydd om du till exempel skulle råka skada andra personer eller deras egendom, om du blir överfallen eller indragen i en rättstvist. Skador som beror på att hela eller delar av hemmet skadas av en brand, att blixten slår ner eller något exploderat och extra kostnader som du får om bostaden inte kan användas när den repareras på grund av brand ingår i alla Lärarförsäkringars hemförsäkringar.
Läs mer om Lärarförsäkringars hemförsäkring här.

 

Skrivet av

Paul Karjus

2017-12-13
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *