Väntevärden i vardagen

3-1 till FC Barcelona mot Manchester United i Champions League-finalen betalade 19 gånger pengarna hos en av de större aktörerna på marknaden. Anledningen till att jag känner till det är att jag ägnade åtminstone fem minuter åt att fundera kring ifall jag skulle spela på det.

Till slut valde jag att stå över spelandet, och något man bör ha i åtanke är att spelande utvärderas inför matchen – ifall någon erbjuder dig sju gånger pengarna för varje sexa (på en balanserad tärning och givet att det är pengar du har råd att förlora) så har du gjort ett bra val om du deltar, oavsett om du sedan slår en sexa eller ej. I det här fallet så visste jag (väldigt lindrigt uttryckt) inte mer än oddssättaren, och mitt spel hade därför haft ett minusvärde rent väntevärdesmässigt och strikt sett till pengarna, även om jag i det här fallet hade haft 18 ytterligare tjugolappar för varje satsad sådan att torka tårarna med i sorgearbetet över de teoretiskt bortkastade pengarna.

Angående mer exakt hur mycket minus spelet hade inneburit så erbjuder spelbolaget i fråga i nuläget 2,70/3,20/2,55 på en slumpvis vald allsvensk fotbollsmatch, vilket resulterar i att spelbolaget har en marginal om 7,5 procent. Antaget att samma marginaler gäller resultatspel så skulle alltså generellt oddset varit cirka 20,4 istället för 19 för att det skulle ansetts korrekt att spela, och för den som önskar en studie i upprepat spelande mot negativt väntevärde så rekommenderas tidningen Journalistens artikel om Aftonbladets “tipskung”.

Och på samma sätt som man inte kan värdera spel i efterhand kan man egentligen inte värdera försäkringsinnehav i backspegeln (och en outnyttjad försäkring är ju i grunden något positivt), vilket även gäller den uppryckande-försäkring som Fredrik Stjernberg på Riskbloggen nyligen länkade till:

You’ve committed your life to Jesus. You know you’re saved. But when the Rapture comes what’s to become of your loving pets who are left behind? Eternal Earth-Bound Pets takes that burden off your mind.

 

For $135.00 we will guarantee that should the Rapture occur within ten 10 years of receipt of payment, one pet per residence will be saved.

Precis som Stjernberg skriver så är det ju en smula bekymmersamt att yrka återbetalning ifall kontraktet inte följs, men det är även värt att notera att kärleken till husdjur är så oerhört stark att även uppenbart väldigt troende personer vill försäkra sig om att de inte har dåligt samvete över hur de efterlämnade djuren behandlas medan de befinner sig i ett rike fantastiskt bortom mänsklig fattningsförmåga.

De som nu missade att teckna försäkringen kan dock skatta sig lyckliga – Harold Camping, mannen bakom profetian, har som den civilingenjör han är hittat ett räknefel – ur New York Times:

“The world has been warned,” said Mr. Camping, who said this would be his last interview. He added that his company — which had bought billboard space nationwide to promote the May 21 date — would not promote his new prediction, Oct. 21.

Chansen att komplettera innehavet finns alltså fortfarande kvar hos Eternal Earth-Bound Pets – “The next best thing to pet salvation in a Post Rapture World”.

Vidare på det inledande idrottstemat så kan noteras att Andreas Isaksson blott släppt in ett mål på två EM-kvalmatcher, och dessutom lett sina kollegor till ett målsnitt om 4,5 per match, efter att han och Johan Ohlsson besökte Lärarförsäkringar och fick lära sig om ledarskap och lagbyggande. Så skulle exempelvis FC Barcelona önska komma förbi för en ögonöppnare inför kommande säsong så bör det kunna gå att ordna utrymme för det, såvida inget konkurrensverk sätter käppar i hjulen.

Och för att återkoppla till det inledande stycket så finns det som bekant alltid någon stackare som lyssnar till en dåres svamlande:

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-06-08
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

4 Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *