Faror för katten i vår

Efter en lång och mörk vinter tycker många katter om att gå ut och njuta av vårens värmande solstrålar. Som kattägare är det viktigt att vara medveten om de skador och sjukdomar som både spaning från balkongen och upptäcktsfärd i naturen kan leda till. Här har vi samlat information, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, om några vanliga faror som kan vara bra att känna till.

För många människor är våren både en härlig och snuvig tid. Men faktum är att pollenallergi också kan drabba våra katter. Luftburen allergi är inte fullt lika vanligt som födoämnesallergi hos katter, men kan orsaka besvär som klåda, utslag och rodnader.

– Pollenallergin medför ökad känslighet för hud- och öroninfektioner, men de flesta katter kan leva ett härligt liv trots allergin. Ofta uppkommer allergin tidigt, redan när den bara är en liten kattunge. Precis som för människan är det jobbigt med allergi, men hudbesvären går ofta att lindra med hjälp av exempelvis kortison, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, i en artikel.

Säsong för fästingar och ormar
När temperaturen stiger vaknar både fästingar och ormar till liv. Fästingarna finns ofta där våra katter rör sig och bär på smittor som borrelia och anaplasma. Fästingarna är som mest aktiva under sommarmånaderna, men i de södra delarna av landet finns risken för fästingbett redan i mars.

Det är svårt att förebygga fästingbett helt och hållet på utekatter, men det finns bland annat halsband och preparat i tablettform som förebygger smitta. Veterinären Per Josefsson påpekar att det är mycket viktigt som djurägare att gå igenom pälsen på ditt husdjur regelbundet under sommarhalvåret och ta bort eventuella fästingar omedelbart. Ju längre tid som fästingen sitter, desto större är risken att smittan överförs.

Huggormen är den enda giftiga ormen som lever vilt i Sverige och den finns över större delen av landet, särskilt vanlig är den i skärgården. Om katten blir biten av en huggorm resulterar det ofta i trötthet och svullnad vid bettet, men även de inre organen kan drabbas. Katten kan få lever- och njurskador samt blodbrist. Om katten visar tecken på ormbett är det viktigt att hålla katten stilla och ta kontakt med en veterinär.

Balkongen kan bli en dödsfälla
För innekatterna är det alltid spännande att spana från hög höjd. Men den härliga balkongvistelsen kan sluta i tragedi om katten faller ned från balkongen. Jordbruksverket har regler för balkonger som är belägna mer än fem meter ovanför marken. De ska vara försedda med nät om katten ska vistas där ensam. Även fall från lägre höjd än fem meter kan orsaka frakturer på frambenen och skador på lever, mjälte och diafragma.

För att vara på den säkra sidan är det bra att även sätta upp nät på balkonger som är lägre än fem meter från marken. Andra åtgärder för att skydda katten är att hålla fönster och dörrar stängda samt använda hakar på fönster som katten inte kan trycka upp.

Skrivet av

Sandra Wik

2021-04-09
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *