Viktigt när det gäller din framtida pension!

För drygt en vecka sedan skrev vi om rapporten ”Vad blir det för pension 2011?”. Rapporten gör det tydligt att den grundläggande principen inom dagens allmänna pensionssystem är av betydelse. Principen innebär att hela livets arbete ligger till grund för storleken på den framtida allmänna pensionen (livsinkomstprincipen).

Livsinkomstprincipen medför bl.a. att det är viktigt att komma ut i arbetslivet så tidigt som möjligt. Det kan dessutom vara bra att vara öppen för att jobba några år längre än vad man kanske tänkt sig från början, detta särskilt om man har specifika pensionsnivåer som man vill försöka att komma så nära som möjligt. Storleken på lönen under de år man jobbar och hur mycket man jobbar är givetvis också av betydelse.

Rapporten visar också att det är viktigt att ha en tjänstepension, detta eftersom tjänstepensionen får en allt större betydelse för den totala framtida pensionen. Det är också av betydelse att se över sitt behov av att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett eget sparande och ta ställning i de olika val som pensionssystemet innehåller, dvs premiepensionsvalet och tjänstepensionsvalet.

För kvinnor som fortfarande i större utsträckning än männen är både föräldralediga och jobbar deltid är det angeläget att tänka på hur detta påverkar den framtida pensionen och hur man kan behöva kompensera för att motverka det pensionsbortfall som detta medför.

Om du vill ha hjälp med dina pensionsfrågor kan du vända dig till oss på Lärarförsäkringar. Våra försäkringshandläggare kan informera dig om pensionssystemet och de olika val som systemet innehåller. Om du vill ha hjälp med att se över din totala pensionssituation och ditt behov av eget pensionssparande kan våra försäkringshandläggare boka en tid med någon av våra rådgivare. Ring oss på 0771 – 21 09 09 eller maila till info@lararforsakringar.se

Skrivet av

Therese Fredriksson

2011-06-20
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *