Wisdom of the crowd som investeringsform

Den trogna läsaren av den här bloggen känner redan till fenomenet wisdom of the crowd – ur det tidigare inlägget:

Francis Galton noterade 1906 att det bland 800 gissningar egentligen inte var någon särskilt bra enskild gissning gällande en oxes vikt. Däremot var snittet bland gissningarna närmast på kilot rätt.

Och:

Medelgissningen blev cirka 1816 bönor, vilket skulle varit den 92:a bästa gissningen, alltså i topp 8 procent. Tyngdpunkten runt 1000 gissade bönor gjorde dock att mediangissningen blott hamnade på 1103 bönor.

Svenska Dagbladet skriver idag om en intressant tillämpning av teorin – ur artikeln:

Genom att granska närmare tio miljoner meddelanden från 2,7 miljoner användare under en period om sex månader, har professor Johan Bollen på Indiana University-Bloomington gjort en förbluffande upptäckt: Mikrobloggverktyget Twitter kan med 86,7 procents säkerhet förutse humöret på Dow Jones. Genom att koppla de meddelanden som publicerades – eller tweets som de kallas på Twitter – till sex olika stämningsord har duon funnit ett tydligt samband mellan allmänhetens humör och börsens svängningar.

Nu är ju tidigare resultat alldeles grundläggande ingen garanti för framtida resultat (ett längre inlägg på temat kommer), men enligt artikeln så är åtminstone en investerare villig att satsa närmare 260 miljoner kronor på teorin, så det kan bli intressant att följa resultatet.

Sedan ska det också tilläggas att man bör vara försiktig med att ta investeringstips av en försäkringshandläggare, så vill du ha hjälp med pensionsplaceringarna är det betydligt bättre att ta kontakt med Agneta, Rita eller Susanne, antingen via telefon 0771-21 09 09 eller via hemsidan, så hjälper de dig kostnadsfritt att hitta passande placeringar. Annars finns vi även på Twitter som @Lararforsakring, så för er som tänkt haka på Twitterinvesteringarna så finns möjligheten att vi ändå finns med och påverkar utfallet.

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-04-05
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

1 Trackback

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *